Hvad er kollagen?

Selvom du måske ikke har været bekendt med begrebet ’kollagen’ før nu, så er det faktisk en stor del af din krop – helt naturligt. Kollagen er nemlig et protein, som er meget vigtigt for vores krop. For at være helt præcis udgør det 1/3 af alle proteiner, som vores krop indeholder. Hud, sener, knogler, brusk, bindevæv og tænder indeholder kollagen, og dermed er det ikke nogen hemmelighed, at det er et vigtigt element i din krop.

 Men når vi nu ved, at kollagen helt naturligt er i kroppen, hvorfor skal vi så indtage det som tilskud? Sagen er den, at kollagenproduktionen falder i takt med, at du bliver ældre. Det fald begynder allerede, når du rammer de 30 år, og flere forhold gør faldet mere markant – fx overgangsalderen, UV-lys og rygning.

Med andre ord kan vi i virkeligheden give manglen på kollagen skylden, når de små linjer begynde at dukke op i vores hud.


Hvad er kollagen lavet af?

Kollagen er et af de proteiner, som er at finde i kød, fisk samt røde frugter og grøntsager. Mange indtager en eller flere af disse madvarer hver dag i forbindelse med frokosten eller aftensmaden, og det betyder altså også, at de fleste får en vis mængde af proteinet hver eneste dag.

Når du tager kollagenpulver som et kosttilskud, er det udvundet fra gelatine i animalske produkter. Dermed er det sådan, at kosttilskuddet bliver fremstillet.  

Tilføj kollagen som et kosttilskud

Har du ramt de 30 år, og vil du gerne vedligeholde kollagenproduktionen? Så kan et tilskud sagtens være en god idé for dig.

Kollagenpulver er blevet en populær måde, hvorpå du kan tilføje proteinet. Det skyldes, at det for mange virker overskueligt med et produkt, som blot skal blandes op i morgenkaffen eller en hvilken som helst anden drik. Det bedste af det hele er, at de fleste typer kollagenpulver er neutrale i smagen, så du næsten kan indtage det helt uden at lægge mærke til det.

Du kan også finde præparater i pilleform, hvis det matcher dine præferencer bedre.

Kollagentilskud findes i forskellige varianter, hvor type 1, 2 og 3 er mest udbredt. Når du skal i gang med dit kosttilskud, er det vigtigt, at du følger anvisningen på det pågældende produkt, så du ved, hvor meget du skal indtage.

TIP! Pas på med at sætte din lid til kollagen i hudplejeprodukter, da kollagen-molekyler ofte er for store til at trænge igennem hudens barriere. I stedet indeholder disse kollagenprodukter andre stoffer, som booster produktionen af kollagen.

Du kan også sagtens fortsætte med at indtage kollagen på naturlig vis. Det gør du ved at indtage fødevarer som oksekød, kylling, fisk, røde frugter og grønsager.

Er kollagen sundt?

Kollagen som kosttilskud er stadig så nyt et emne, at det er begrænset, hvor meget evidens vi har for det. Der er foretaget kliniske studier og forsøg, som peger i retning af en virkende effekt. Hvis du vil have entydige resultater, må du dog vente lidt længere på dem. Du kan læse mere om virkningen her.

Er kollagenpulver farligt?

Der er ikke nogen decideret evidens for, at kollagen virker. Til gengæld kan vi konkludere, at det ikke er farligt. Derfor er der altså ikke noget at være bekymret for, hvis du vælger at supplere med kollagenpulver og holder dig til den anbefalede dosis.