Muskelopbygning kan ske gennem både træning, kost og forskellige typer kosttilskud. Træningen er en vigtig del af din muskelopbygningen, men hvad er det overhovedet, vi træner? Hvad består en muskel af, og hvad får musklerne til at vokse? Her på siden kigger vi nærmere på musklerne, så du kan du blive klogere på biologien og anatomien bag muskelopbygning.

Muskelopbygning – biologi og anatomi

Stærke muskler er vigtigt for kroppen, fordi de sikrer en god funktionsevne. Kroppen består af 639 muskler, men størrelsen på musklerne er forskellig fra person til person.

Anatomi og muskelopbygning: røde og hvide muskelfibre

Muskler består af samlinger af muskelfibre omgivet af bindevæv. Muskelfibrene kan både være røde og hvide, og begge typer muskelfibre kan blive stærkere og større gennem træning.

Røde muskelfibre

De røde muskelfibre kaldes også de udholdende og langsomme muskelfibre. Det er de muskelfibre som sikrer, at du kan udholde fysisk belastning i et længere tidsrum. Vil du træne de røde muskelfibre, så skal du træne med lavere vægt eller intensitet i lang tid af gangen. Det træner de røde muskelfibre, så de bliver stærkere og bedre til at lave den type træning. Det kan eksempelvis være en lang løbetur, du skal på, hvis du vil træne dine røde muskelfibre. 

Hvide muskelfibre

De hvide muskelfibre kaldes også de hurtige muskelfibre. De hvide muskelfibre er stærke, men de kan ikke arbejde i lang tid af gangen. De kan derimod lave et intensivt arbejde i et kort tidsrum. Det er ofte de hvide muskelfibre, der har et stort vækstpotentiale og kan blive store gennem træning. Hvide muskelfibre bruges og trænes eksempelvis ved sprinttræning eller hård styrketræning.

Hvad får musklerne til at vokse?

Hvis du ønsker at øge din muskelmasse og få dine muskler til at vokse, så kræver det som oftest træning. Når musklerne bliver udsat for en belastning, de ikke er vant til at udøve, så er musklernes reaktion at vokse sig stærkere og større. Udover træning er et højt proteinindtag også vigtigt, hvis du vil have dine muskler til at vokse.

Hvordan udvikler muskler sig?

Musklerne udvikler sig blandt andet ved træning, når de udsættes for en belastning, de ikke er vant til. Her udvikler musklerne sig ved at blive større og stærkere. Når du træner for at få større muskler, så bliver de enkelte muskelfibre tykkere – der kommer altså ikke flere muskelfibre.

Nordic Nutrient