Er du stadig rimelig grøn på kollagenområdet, men har du besluttet dig for at undersøge tilskuddene nærmere? Så har du måske opdaget, at der kan være stor forskel på, hvad du vælger – og at der faktisk findes en bred vifte af forskellige typer.

Der findes nemlig hele 29 forskellige kollagentyper i kroppen, som kroppen har brug for på hver sin måde og i hver sin mængde. Kollagentype 1, 2 og 3 er de typer, der oftest nævnes og indgår i kollagentilskud. Derfor vil vi gøre dig klogere på, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvordan du vælger den rette type for dig.

Type 1 er den mest almindelige kollagentype. Den er faktisk så almindelig, at den udgør hele 80-90% af kroppens samlede kollagenindhold. Den befinder sig i hud, hår, negle, muskler, sener, ledbånd, knogler, tænder, tandkød, øjne og blodkar. I knoglerne er det faktisk hele 95% af kollagenerne, som er type 1.

Kollagentype 1’s virkning er blandt andet at hydrere huden og gøre den mere elastisk, hvilken også er det, der er med til at forebygge fine linjer og rynker. Samtidig er det godt til at gøre neglene stærkere og håret sundere, og som prikken over i’et er den også vigtig for helingen af de sår, vi får.

Når du vælger Marine kollagen, får du 100 % kollagentype 1. Andre gode kilder til kollagen 1 er æggehvide, proteinrige madvarer og benmarv.

Type 2 er en anden udbredt kollagentype. Den befinder sig i tarm, led, brusk, knogler og immunsystem. Særligt i ledbrusk, hvor den udgør den dominerende proteintype, så vi kan bevæge os frit rundt. Med andre ord kan det altså hjælpe, hvis du døjer med dine led og ønsker at gøre dem sundere.

Kollagentype 2 er sammensat af tre lange kæder af aminosyre, som danner et fibernetværk. Til sammen udgør det hovedkomponenten i al brusk i vores kroppe, som er nødvendigt for at binde knoglerne sammen samt sikre gnidningsfrie bevægelser i vores led.

Type 3 findes mange af de samme steder som kollagentype 1 – nemlig i hud, muskler, knogler og blodkar. Den er bygget af retikulære fibre og er vigtig for de celler, som udgør vores organer og hud.

Det er sjældent, at du støder på kollagentype 3 uden at støde på kollagentype 1, hvor de tilsammen er med til at give huden elasticitet og fasthed. Vælger du et kollagentilskud fra kvæg, er det typisk en blanding af type 1 og type 3.

Hvilken type kollagen er bedst?

Hvilken type kollagen, der er bedst, er individuelt ud fra, hvad du er i underskud af, og hvad der kan gavne din krop bedst.

Vælger du kollagentype 1, hjælper det med at gøre huden mere fast, glat og ensartet. Det kan også have en positiv virkning på akne, appelsinhud og andre hudtilstande, som mange er plaget af. Du kan med fordel vælge et kosttilskud, hvor type 1 og type 3 er sammensat.

Vælger du kollagentype 2, kan det have en positiv indvirkning på din fordøjelse og tarmenes sundhed, fordi det kan hjælpe med at genopbygge tarmslimhinden. Desuden forbedrer det også optagelsen af vand i tarmene.

Udvalgte kollagen produkter

MÆNGDERABAT
-27%
MÆNGDERABAT
-38%
MÆNGDERABAT
-38%
MÆNGDERABAT
-38%
MÆNGDERABAT
Nordic Nutrient