Har du bevæget dig ind på kollagenområdet, så har du måske indset, at det ikke er helt simpelt at finde rundt i. Der findes nemlig et væld af forskellige kollagentyper, og det kan være en jungle i sig selv. Er du i din research faldet over begrebet ”hydrolyseret kollagen”, og er du i tvivl om, hvad det egentlig går ud på? Så vil vi gøre dig klogere her.

Hvad er hydrolyseret kollagen?

Kollagen er et protein, som er meget vigtigt for vores krop. For at være helt præcis udgør det 1/3 af alle proteiner, som vores krop indeholder. Hud, sener, knogler, brusk, bindevæv og tænder indeholder kollagen, og dermed er det ikke nogen hemmelighed, at det er et vigtigt element.

Men når vi nu ved, at kollagen helt naturligt er i kroppen, hvorfor skal vi så indtage det som tilskud? Sagen er den, at kollagenproduktionen falder i takt med, at du bliver ældre. Det fald begynder allerede, når du rammer de 30 år, og flere forhold gør faldet mere markant – fx overgangsalderen, UV-lys og rygning.

Med andre ord kan vi i virkeligheden give manglen på kollagen skylden, når de små rynkede linjer begynde at dukke op i vores hud.

Når din krop skal optage kollagen, fungerer det allerbedst, når proteinet er så småt som muligt. Hvis kollagenmolekylet eller proteinet er for stort, trænger det nemlig ikke lige så godt ind i kroppen, og det gælder, uanset om det er pulverform eller kollagen i cremer og lignende.

Hydrolyseret kollagen er et kosttilskud udvundet af fåreknogler og brusk. At det er hydrolyseret betyder, at proteinerne har gennemgået en proces, hvor de er spaltet i mindre aminosyrekæder – og det er netop den proces, som kaldes hydrolysering. Når processen er færdiggjort, har du kollagenpeptider, som er nedbrudt i endnu mindre dele.

Er hydrolyseret kollagen nyttigt?

Der er ikke meget videnskabeligt evidens på, at kollagen rent faktisk er nyttigt, da der ikke findes data på den præcise virkning. Dog er der undersøgelser, som viser, at kollagen er nyttigt på flere områder. Det skulle være med til at styrke leddene, og derudover er det også en fordelagtig måde at holde huden, knoglerne, neglene og håret sundt på.

Det er dog fortsat kun forbedringen af ledrelaterede gener, som videnskaben har forsvaret. Det kosmetiske skønhedsperspektiv er til gengæld blevet meget udbredt på det seneste, og flere melder tilbage med gode virkninger. Dog skal der foretages flere undersøgelser og kliniske forsøg for at fastslå det.

Det kan være en fordel at vælge hydrolyseret kollagen, da det både er lettere at opløse og fordøje for kroppen. Når det er tilfældet, vil kroppen optage peptiderne bedre end proteiner, som ikke er hydrolyseret.

Udvalgte kollagen produkter

-27%
MÆNGDERABAT
-27%
MÆNGDERABAT
-38%
MÆNGDERABAT
-38%
MÆNGDERABAT
-38%
MÆNGDERABAT
Nordic Nutrient