De fleste af os er klar over, at alkohol ikke er sundt for kroppen. En aften i byen giver ikke bare tømmermænd, for alkoholen har også en påvirkning på din muskelopbygning ved styrketræning. Men ødelægger alkohol din træning? Her på siden kan du læse mere om, hvad alkohol gør ved din træning og alkohols påvirkning på muskelopbygning.

Facts om alkohol og træning

Du har måske hørt, at træning og alkohol er en dårlig kombination. Her på siden kan du læse mere om alkohols påvirkning på din træning og muskelopbygning

1.   Alkohol påvirker dine muskler

Alkohol svækker kraften i dine muskler, så dine musklers performance forværres. Drikker du lidt alkohol efter træning, så har træningen stadig en effekt, men det er ingen hemmelighed, at effekten er langt større, hvis du i stedet drak vand efter træningen. Drikker du alkohol før eller efter træning, så nedsættes din muskelkraft og styrke i musklerne.

2.   Alkohol forværrer din restitution

Kroppen og musklerne har brug for restitution, men drikker du alkohol inden sengetid, så kan restitutionen forværres. Alkoholen risikerer nemlig at forstyrre din søvn, hvilket kan højne produktionen af kortisol, som er et af kroppens stresshormoner. Produktionen af stresshormon forværrer dine musklers vækst og reparationsevne, så muskelopbygningen gøres langt sværere.

3.   Alkohol indeholder mange kalorier

Alkoholiske drikke indeholder som oftest rigtig mange kalorier, så drikkevarer med en masse alkohol i vil tilføre en god omgang kalorier til kroppen. Udover selve alkoholen, så er sukker, sirup, sodavand, fløde og andre ingredienser, der ofte bruges i alkoholiske drikke, også med til at forværre kalorieantallet. Hvis du ønsker muskelopbygning, så er det altså vigtigt ikke at drikke for mange alkoholiske drikke med højt kalorieindhold, da et for højt kalorieoverskud vil sætte sig som fedt i stedet for muskler. 

4.   Alkohol påvirker din fedtforbrænding

I forlængelse af ovenstående forklaring om alkohols høje kalorieantal, så nedsætter alkoholen faktisk også din fedtforbrænding. Kroppen bruger nemlig alkoholen i kroppen som energikilde, og det nedsætter din fedtforbrænding. Fedtforbrændingen ville altså være på et helt andet niveau, hvis der ikke var alkohol i blodet.

5.   Den gode nyhed: dit stofskifte skades ikke af en enkelt fest med alkohol

Dit stofskifte påvirker blandt andet din fedtforbrænding, men stofskiftet kan godt holde til en enkelt aften med alkohol i byen og skades altså ikke af en enkelt bytur. Det er gode nyheder for dig, der har et stort fokus på din træning, men også gerne vil i byen med vennerne en gang imellem.

Ødelægger alkohol træning?

Det er ingen hemmelighed, at alkohol udelukkende har en negativ indvirkning på kroppen – både kroppens sundhed og muskelopbygning ved styrketræning. Et hyppigt indtag af alkohol vil ødelægge træningen og mindske effekten af træningen betydeligt. Derfor er det altid en god idé at holde alkoholindtaget på et minimum, hvis du ønsker en øget muskelmasse.

Husk protein efter dit alkoholindtag

Det kan ikke undgås, at alkohol har en negativ effekt på din træning, men du har stadig mulighed for at gøre den negative effekt lidt mindre. Det kan gøres ved at komme hurtigt tilbage til de sunde vaner igen efter dit alkoholindtag. Her kan det være rigtig gavnligt at indtage protein i stedet for kulhydrater dagen efter, når tømmermændene har meldt sin ankomst. Det kan nemlig modvirke alkoholens negative indvirkning på musklerne at huske at spise proteinholdigt mad eller proteinbarer og proteinpulver

Alkohol og træning er altså aldrig en god kombination, men en sjælden tur i byen med vennerne skal din styrketræning nok kunne klare.

Nordic Nutrient